Banánový cheesecake

9. července 2014 v 17:44 | Zlatka |  Recepty
Tak, s příchodem prázdnin jsem si řekla, že krom dočtení povinné četby k maturitě, se opět pustím do vaření a pečení. No, zatím jsem jen pekla :) Myslím, že v obou případech jsem dopekla celkem úspěšně, ale sto lidí sto chutí :) Ale třeba se najde někdo z vás, kdo to vyzkouší, nebo už pekl doma to samé :)

Tak tedy... Banánový cheesecake :)


Ingredience (forma o průměru 21cm, ale doporučuji větší, aby cheesecake nebyl tak vysoký a lépe a rychleji se propekl):
Těsto:
250g máslových sušenek (např. BeBe)
110g másla

Náplň:
600g tučného měkkého tvarohu
1 pytlík vanikového cukru
šťáva z půlky citrónu
250ml zakysané smetany
250g moučkového cukru
3 vejce
3 banány
kakao

Na vrch:
250ml zakysané smetany
ztužovač šlehačky
marmeláda
sekané mandle
pikao

Postup:
1. Formu vymažeme celou máslem, nebo dno vyložíme pečícím papírem a vymažeme jen okraje.
2. Sušenky rozdrtíme/rozmixujeme a zalijeme je roztaveným máslem, vytvoříme směs kterou pak vysypeme do formy, kde pomocí lžíce směs rozprostřeme (a umačkáme). Formu se sušenkovým těstem pečeme 10 minut při 200°C.

3. Náplň vytvoříme smícháním všech ingrediencí, do kterých vmícháme i rozmixované banány (já je rozmixovala, ale pochopitelně je můžete do těsta vmíchat v jaké formě chcete). Chtěla jsem doubarevně těsto, takže jsem půlku těsta odebrala a 3-4 lžícemi kakaa. Dvoubarevnou směs pak na střídačku naléváme do vychladlé formy.
4. Pečeme 10 minut na 200°C, poté snížíme teplotu na 110°C a pečeme dalších 50 minut. Po této době zkontrolujeme jestli je cheesecake už hotový pomocí špejle a popřípadě dopečeme. (Já dopékala docela dlouho, kdyby vás napadlo použít na dopečení horkovzdušnou troubu, tak rozhodně od trouby neodcházejte a hlídejte si to, jinak dopadnete jako já... černě :D)

5. Vrch vychladlého cheesecaku potřeme marmeládou a poté zasykanou smetanou vyšlehanou se ztužovačem. Ozdobíme podle vkusu/příležitosti. Já okraje ozdobila sekanými mandlemi a napsala pikaem jméno Leonka (dort byl pro tetu na narozeniny :D).

6. Dáme do ledničky a necháme na několik hodin odležet.

Poznámky: Jak už jsem řekla, možná by bylo lepší použít větší formu, aby pečení bylo rychlejší. A pikao nebylo ideální k psaní nápisu, takže ho spíše doporučuji pro nějaké neidentifikovatelné kliky háky, než na nápisy a konkrétní obrázky :D, nebo k ozdobení použít jinou ingredienci.
Já jsem použila tvaroh, ale v původním receptě se používá sár Philadelphia, dá se použít i mascarpone, lučina, tavený sýr, pomazánkové máslo nebo kombinace toho všeho :)

Ostatní si cheesecake moc pochvalovali, ale nevím jestli jim to fakt chutnalo, nebo chtěli být jen milí :D Já osobně asi nebudu cheesecakový typ, ale nejspíše ho ještě někdy udělám, pro změnu zase s jiným ovocem (moc mě láká borůvkový).

To je ode mě pro dnešek vše :)

Tak se zase mějte :D příště s receptem na americký jablečný koláč :))







 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Em Zet Em Zet | Web | 9. července 2014 v 18:00 | Reagovat

Cheescakey miluju a ten tvůj vypadá obzvlášť skvěle! :-D

2 Marillee Marillee | E-mail | Web | 9. července 2014 v 18:23 | Reagovat

Mňáááám!!!! Dala bych si, prosím. :-D

3 Marry Afsprings. Marry Afsprings. | Web | 9. července 2014 v 19:24 | Reagovat

No mňam, vypadá vážně k nakousnutí. ^.^

4 Em s tečkou Em s tečkou | Web | 9. července 2014 v 19:26 | Reagovat

O.O Oh! Právě to, jak je vysokej, vypadá super, navíc jak je žíhovanej O.O A ta vrstva nahoře je taky dobrej nápad :) To vypadá, že bych mohl upéct! :)

5 Cleo Cleo | Web | 9. července 2014 v 19:35 | Reagovat

Vypadá to vážně luxusně. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama