Americký jablečný koláč | American apple pie

12. července 2014 v 13:40 | Zlatka |  Recepty
Jsem zpět s receptem, který u nás doma sklidil ohromný úspěch, že jsem ho za dva dny musela péci znovu :D
Jedná se o klasický americký koláč, na který si mnozí z vás vzpomenou hlavně kvůli jedné nechutné scénky z Prci, prci, prciček (https://www.youtube.com/watch?v=RmXLeytgV54).

A teď už raději k samotnému receptu :D




Ingredience na těsto:
250g hladké mouky
120g másla
120ml studené vody
špetka soli

Ingredience na náplň:
4ks velkých jablek
2 lžíce polohrubé mouky
1-2 lžičky mleté skořice
120 g moučkového cukru

Dále: máslo/tuk na vymazání formy, strouhanka/krupice na vysypání, mléko/smetanu, vajíčko.

Postup:
Ingredience na těsto smícháme v míse a uhněteme těsto, vodu ale doporučuji přidávat postupně, možná ji ani všechnu nevyužijete. Hotové těsto rozdělíme asi v poměru 2:1, zabalíme do potravinářské fólie/sáčku, vložíme do lednice.

Formu si vymažeme máslem, vysypeme ji strouhankou, nebo krupicí, Poté rozválíme větší část těsta a pomací válečku ho přeneseme do formy, kterou těstem vyložíme, trčící okraje ořežeme, zbytek těsta přidáme k druhé části těsta. Formu necháme odstát v lednici.

Jablka můžeme ale nemusíme loupat, nasekáme na kostičky, nebo třeba na plátky (záleží jen na vás). Smícháme je se skořicí, cukrem a polohrubou moukou, dáme do formy.

Zbylé těsto rozválíme, nařežeme na pruhy, ze kterých vytvoříme mřížku, nebo necháme těsto v celku a jen formu druhým těstem přikryjeme (a uděláme do nich díry, aby se odpařovala voda z jablek). Já osobně jsem udělala mřížku a pak ještě zbytkem obložila formu a ozdobila kraje pomocí vidličky.

Vrch koláče potřeme máslem (trošku jsem také nalila přes mřížku do jablek). Do hrnečku jsem si rozmíchala malé vejce s lžící mléka a směsí potřela vrch koláče.

Pečeme 40 minut na 200°C :)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Nicole Nicole | Web | 13. července 2014 v 23:58 | Reagovat

Mmmm vyzerá chutne a veľmi jednoducho :) asi vyskúšam :)

2 Eliška Eliška | E-mail | Web | 25. července 2014 v 10:55 | Reagovat

Mňam, hned bych si dala! :-P.
Ale asi nejsem tak kuchařsky nadaná jako ostatní tvoji čtenáři - většinu prázdnin si vařím jen polévky z konzerv, tortelíny které jen hodím do vařící vody nebo si objednám pizzu :D :D. Nemám na to čas - neustále jsme se psy venku :-D.
Každopádně to vypadá fakt úžasně - rozhodě bych si dala říct :-D.

3 Cleo Cleo | Web | 27. července 2014 v 12:01 | Reagovat

Ten jsem také loni pekla. :) Je moc dobrý, takže všem doporučuju. :)

4 Eli Eli | Web | 30. července 2014 v 0:14 | Reagovat

Ještě jsem ho nikdy nepekla, protože jsem si myslela, že recept je složitý. Omyl. :D Děkuji moc za inspiraci, určitě ho vyzkouším. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama